当前位置: 首页 > >

2019中考英语二轮复*首字母短文语法选择阅读新精选10

发布时间:

2019 中考英语首字母、短文语法选择、阅读新精选(10)
一、阅读理解。 A (2019 中考选练)
Your computer has been playing music for years, one CD at a time. Now hundreds of songs can be stored in your PC if they' re in the MP3 format (格式).
What is it? MP3 compressed(压缩) music into small computer files. You may download MP3 music several ways Music can be downloaded from websites that have turned wide music libraries into MP3. Once MP3 music is on your PC’s hard drive, you can play it through your computer's speaers, "burn" it onto blan CDs or swap(交换) MP3 files with friends using e -mail. How much? Software needed to play and convert MP3 music is often free. Compact portable MP3 players start at around $ 40 and c an hold hundreds of songs. A blan CD on which you can record music costs about a dollar. Advantages MP3 turns your home PC into a juebo(自动唱机) . Small MP3 players are the sie of a dec of cards(一副牌), maing it easy to tae hundreds of songs with you. Disadvantages You may find that some websites only allow you to listen but you can't download music. Others let you download music but can't be copied to MP3 players. And a growing number of new CDs mae it impossible to copy songs to a computer. 1. How can you get MP3 music? A. By turning your home PC into a juebo. B. By taing your own music or songs with you. C. By copying songs to a PC through the speaers. D. By downloading from websites, which have turned music libraries i nto MP3. 2. What is the closest meaning of the underlined word "burn"? A. Copy. B. Play. C. Store. D. Change.

3. Which is NOT true according to the passage?

A. MP3 music is often free.

B. MP3 music can be "burned" onto blan CDs or be swapped with friends by e -mail.

C. MP3 music can be taen along while traveling.

D. A growing number of new CDs mae it possible to copy songs to a computer.

4. How much will you pay for a compact portable MP3 player?

A. Free.

B. At least 10 dollars.

C. About forty dollars. D. About a dollar.

5. How many disadvantages of MP3 can we see from the passage?

A. 2

B. 3

C. 4 D. 5

参考答案 CACAD

B

歌剧版《红楼梦》

You must have read or heard of the sad love story between Jia Baoyu and Lin Daiyu. But can you

imagine the two singing opera in English instead of speaing poetic Chinese?

Jia and Lin are two characters from the classic Chinese novel A Dream of Red Mansions(《红楼

梦》), written by Cao ueqin(1715-1763). Now the boo has been made into an English language

opera. The opera was first performed last September in San Francisco, US. This month it came to

Beijing, Changsha and Wuhan.

Many of the opera's creators have bacgrounds(背景)in both Chinese and American cultures,

including the director and playwrights. Their understanding of both cultures helped them to

change a Chinese classic into a foreign?language opera.

The boo, which covers the rise and fall of the Jia family, has 120 chapters and hundreds of

characters. But opera writer David Henry Hwang cut down the number of characters to just seven.

Hwang, a Chinese?American, focused on the love story between Jia and Lin and tried to write a

heartbroen tragedy(悲剧) that everyone would understand.

The art director Timmy Yip, from Hong ong, tried to help foreign people understand the

characters using costumes(服装) and stage settings(布景). He compared Lin to water and gave her

a light green costume. When Lin shows up on stage, there is usually water around her on the stage.

The creators consider it to be a meaningful job to introduce a Chinese classic to Western audiences.

Hwang told China Daily he was happy to “have made a contribution to the land where my parents

were born”.

1. Who wrote the opera for the Chinese classic novel A Dream of Red Mansions?

A. Lin Daiyu. B. Cao ueqin. C. Jia Baoyu. D. David Henry Hwang.

2. The opera was ________.

A. sung in poetic Chinese

B. first performed in Beijing

C. performed in China after one year D. performed in many languages

3. Which of the following is NOT a difference between the boo and the opera?

A. The language used.

B. The sad love story.

C. The number of characters. D. The whole family's story.

4. Why did the creators mae the boo into an English?language opera?

A. Because they had bacgrounds in Western culture.

B. Because they thought the boo was not good enough.

C. Because they hoped to help others learn English.

D. Because they wanted Westerners to now about the Chinese novel.

5. The best title of the passage is probably ________.

A. A Dream of Red Mansions Is Popular

B. Introduce the Chinese Classic to Westerners

C. Turn the Chinese Classic into An Opera

D. The Chinese Culture Is Colorful

【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了一个外国人把中国的经典名著《红楼梦》

改编成歌剧。创作者这样做的原因在于他们想让更多的人了解中国的经典文化,想把中

国的文化传播出去。

1. D 【解析】细节理解题。题干意为:谁为中国经典小说《红楼梦》写了这部歌剧?A

项:林黛玉;B 项:曹雪芹;C 项:贾宝玉;D 项:戴维·亨利·黄。根据文章第四段第

二句“But opera writer David Henry Hwang cut down the number of characters to just seven.”可

知该歌剧的作者是戴维·亨利·黄。故选 D。

2. C 【解析】细节理解题。题干意为:这个歌剧是________。A 项:以诗歌形式用汉语

唱出;B 项:首场表演在北京;C 项:一年后在中国表演;D 项:用许多种语言表演。根

据文章第二段第三、四句“The opera was first performed last September...This month it came to

Beijing...”,可知一年后在中国演出。故选 C。 3. B 【解析】细节理解题。题干意为:下列哪项不是这本书和这部歌剧的差异?A 项: 语言的使用;B 项:悲伤的爱情故事;C 项:人物的数量;D 项:整个家庭的故事。根据 第四段最后一句“...tried to write a heartbroen tragedy(悲剧) that everyone would understand.” 可知《红楼梦》这本书被改成歌剧后依然是个悲剧。故选 B。 4. D 【解析】推理判断题。题干意为:为什么创作者们把这本书变成英语歌剧?A 项: 因为他们有西方文化的背景;B 项:因为他们认为这本书不够好;C 项:因为他们希望帮 助其他人学*英语;D 项:因为他们想让西方人了解中国的小说。根据文章第六段第一 句“The creators consider it to be a meaningful job to introduce a Chinese classic to Western audiences.”可知作者们认为把中国经典介绍给西方人是一件有意义的事情,从而推测出 作者想让西方人了解这部中国经典小说。故选 D。 5. C 【解析】标题归纳题。题干意为:这篇文章的最佳标题可能是________。A 项:《红 楼梦》是受欢迎的;B 项:把中国的经典介绍给西方人;C 项:把中国的经典变成歌剧; D 项:中国的文化是丰富多彩的。根据文章的整体内容可知这篇文章主要提到把《红楼 梦》改编成歌剧。故选 C。 C
(2019 中考日常生活类训练) Mobile phone has become a problem for middle schools. Some middle schools in Australia have banned (禁止) students from carrying mobile phones during school hours.
Mobile phone use among children has become a problem for the schools this year. Several children have got mobile phones as Christmas presents, and more students want them.
Mary Bluett, an official, said mobile phone use is a distraction (分心) to students during school hours and it also gives teachers so much trouble in their classrooms. Teachers were also saying that sometimes students might use phone messages to cheat during eams.
She said some schools had tried to ban mobile phones. Some parents felt unhappy, because they couldn’t get in touch with their children.
Many teachers said students should not have mobile phones at school, but if there was a good reason, they could leave their phones at school office. They also said there were many reasons why the students should not have mobile phones at school; they were easy to lose and were a distraction from studies.

Many people say that they understand why parents would lie their children to have phones,

but they thin schools should let the students now when they can use their mobile phones.

1. We now from the passage that some children get mobile phones from_________.

A. the maers and sellers

B. the passers-by and strangers

C. their parents and friends

D. some mobile phone users

2. What does the word “cheat” mean in the passage in Chinese?

A. 聊天

B. 核对 C. 查询

D. 作弊

3. Some parents felt unhappy because they couldn’t________during school hours.

A. use their mobile phones

B. leave their mobile phones at school office

C. help the teachers with their wor

D. get in touch with their children

4. The passage tells us that___________.

A. students shouldn’t have mobile phones at school ecept for some special reasons

B. it is impossible to ban students from using mobile phone at school

C. some parents felt unhappy because they couldn’t use their phones at school

D. parents should teach their children how to use mobile phones during school hours

参考答案 1C 2D 3D 4D

二、语法选择。

阅读下面短文,从 1—15 各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出填入空白处的最佳

选项,并在答题卡上将该项涂黑。

Ma Yun became one of ___1___ men in China when his company Alibaba went on the stoc

(股票) maret last year with a value of around 140 billion—the largest public offering in history.

Here are some stories about him on___2__ way to success.

Ma made his____3___ trip to the US in 1995 and used the Internet for the first time. After

___4____ “beer”, he saw that no results came up about China. Then he searched for “China”

and still saw no results. He decided ___5___ a Chinese website---the seed for Alibaba was sown.

(播种)

Ma said he ___6___ many times in his life. He failed the College Entrance Eamination in

China three times and ____7___ companies offered him jobs, including one at FC. And he was

refused by the famous Harvard University 10 times.

____8____ was difficult to learn English when Ma was a teenager ____9__ limited resources.

__10___, he found that he could learn English well by giving tourists free guides around his

hometown Hanghou. And he__11____it for nine years. Ma said ___12____tourists opened up a

new world for him because everything they said and did was so different from what he had been

taught at school and by his parents.

Ma’s hero is Forest Gump ___13____ never gives up. When he made a speech about his

____14____ at Davos (达沃斯论坛) in 2015, Ma said, “Life is lie a bo of chocolates because you

never now what you ___15___.”

1. A. rich

B. richer

C. richest

D. the richest

2. A. a

B. an

C. the

D. /

3. A. one

B. first

C. the first

D. once

4. A. search for B. searching for

C. searched for

D. searching

5. A. to set out B. to set up

C. to set off

D. to set down

6. A. refuses

B. refused

C. is refused

D. was refused

7. A. few

B. a few

C. little

D. a little

8. A. This

B. It

C. That

D. Those

9. A. as

B. since

C. because of

D. because

10. A. But

B. So

C. However

D. And

11. A. eep

B. ept

C. eeps

D. is eeping

12. A. that

B. how

C. what

D. which

13. A. who

B. whom

C. which

D. what

14. A. succeed

B. success

C. successful

D. successfully

15. A. get

B. have got

C. are going to get

D. are getting

参考答案 1--5 DCBBB 6--10 DABCC

11-15 BAABC

三、短文首字母填空。

John Allen, an American ___1___(science) once said, “the Internet is the world’s ___2___(large)

library, but all the boos in it are on the floor!” What he meant is that the Internet is full of

information. But it can be difficult to find what you really need. The Internet has another ___3___

(advantage) that anyone can ___4___ (creation)a website, so you can find websites about what

ever you can imagine. Unfortunately, a lot of what is written on them is not always ___5___(truth). At the same time, the Internet ___6___ (provide) many other things .On some websites, you can download music and films. They are ___7___(usual) very cheap and some are even free. On some other websites, you can connect with people ___8__ all over the world . And there are some great online shops, too. For eample,one Bay people sell used clothes, CDs, and even cars at very low prices . It is true that the Internet has changed the way we wor and communicate. But we should not depend on it too much. Some people are also afraid that ___9____(surf) the Internet has taen the place of other healthier activities, especially for young people. Whether you love it or hate it, though, you’d better get ___10___ (use) to it because it is right here to stay. eys 1.____________ 2. ____________3. ____________4. ____________ 5. ____________6. ____________ 7. ____________8. ____________ 9. ____________ 10. ____________ 参考答案: 1.scientist 2.largest 3.disadvantage 4. create 5. true 6. provides 7.usually 8. from 9.surfing 10.used




友情链接: